vrijdag 16 oktober 2015

Martin herdacht

In 2011 realiseerden de vrienden van pa nog één van zijn vele ideeën. Hij speelde met de gedachte om optredens te organiseren in OC De Stekke in Moorsele. Het project noemde hij Zangzaad, maar helaas kon hij het nooit zelf uitvoeren.

Zijn vrienden deden het voor hem en op 15 oktober 2011 vond een herdenkingsconcert voor hem plaats in De Stekke. Heel wat vrienden, kennissen en familie kwamen af.

Niemand minder dan Tom Robinson en Lee Griffiths stonden op de affiche. Zij wilden naar België afzakken om een optreden op te dragen aan Martin. In het voorprogramma stond onze covergroep van The Bjètles.




Tijdens de soundcheck vroeg Tom of er geen planten op het podium voorzien konden worden. Hij herinnerde zich nog dat Martin dat in 2005 voor hem had voorzien, en hij was dit idee nog niet vergeten.

Voor de optredens vergezelde ik Tom en Lee samen met Luc Leroy om te eten in Bistro Debaere in Moorsele. We praatten wat bij en ik liet Tom Robinson weten dat er tijdens de begrafenis van pa twee nummers van hem werden gespeeld.

“Power in the darkness” werd gekozen door schoondochter Manuela. Zij was ooit op zoek naar een nummer waar ze voor een examen op school iets ovr moest vertellen. Pa stelde dit nummer voor, omdat het in de tijd dat de plaat uitkwam, heel wat betekende in de strijd en protest tegen racisme.

Het tweede nummer “Martin” werd op het einde van de begrafenis gespeeld. Een ietwat vreemd moment omdat in het nummer zelf en zeker tijdens optredens altijd “Martin” wordt gescandeerd door het publiek. In een kerk en tijdens een begrafenis is het zeker niet gebruikelijk te zingen.

Toen ik Tom vertelde dat er twee nummers van hem werden gespeeld op de begrafenis, was hij er zeker door aangedaan. Ik vertelde hem ook nog van de versie van Spain uit 2006 waarbij het publiek en ook pa de solo zat mee te fluiten. Hij besloot om het nummer met de medewerking van het publiek op te nemen in zijn set.

Het zoals ook Martin, dat hij opdroeg aan pa. Hij vertelde dat er op de begrafenis niet werd gezongen, en hij nodigde iedereen uit om uit voole borst mee te zingen. Wat ook gebeurde.

Tijdens het laatste nummer werden The Bjètles op het podium geroepen en zongen we samen met Tom en Lee “Eight days a week”. Een moment waar ik bijzonder trots op ben, en ik weet zeker dat pa dat ook zou zijn geweest.

TG

Tom Robinson en Lee Griffiths brengen "Martin" in OC De Stekke. Dank aan mijn neef Tjorven voor de beelden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten