donderdag 21 mei 2015

Barakkenfeesten in Moorsele

Dit weekend is het weer Sinksenweekend en dat betekent dat er weer enorm veel te doen zal zijn overal. Vooral in Kortrijk staan tal van activiteiten gepland, zoals optredens en ook de jaarlijkse rommelmarkt. Ik herinner me dat we als kind heel vaak zijn geweest.

Maar als inwoner van Moorsele en vooral de Overheulestraat zijn de wijkfeesten van de Barakken wel een topper. De feesten bestaan maar liefst 282 jaar en gaan door aan de "Barakken in Moorsele", zijnde de Overheulestraat ter hoogte van de Maalstraat aan café De Barakken.

De feesten gaan door van donderdag tot dinsdag en hebben jaarlijks de traditionele formules: een enorm grote tent, veel drank, optredens, aperitiefconcert en de koers. 

De tent is al een paar keer van plaats gewisseld, maar desondanks gaan de feesten jaarlijks zeker door. Gelukkig, want dit is echt folklore pur sang.

Van toen we nog kleine pagaddertjes waren trokken we al naar de feesten met pa en ma. Want die wilden de feesten zeker niet missen. We gingen te voet, want het was een kleine 1,5 km van waar we woonden. Met onze buren aperitiefden we er, of gingen we eens naar het schietkraam. Ook wat optredentjes pikten we mee en bepaalde jaren deden we zelfs mee aan de sportactiviteiten zoals "levend tafelvoetbal". En in 2002 pikten we zelfs de eindoverwinning mee!

In onze jonge jaren hingen ook overal luidsprekers in de straat waardoor je de feesten kon volgen. Heel het weekend door kon je muziek horen. Het was geloof ik een cassetteke dat ze elke keer opnieuw gebruikten met dezelfde liedjes. En tijdens de sportwedstrijden hoorde je ook de live commentaar: "En de doncomo's scoren de 1-0", of "Aan de aankomst wordt gesprint voor een bon van 500 frank geschonken door Fietsen Geert Nolf in de Overheulestraat te Moorsele". 

Spijtig genoeg zijn de luidsprekers verdwenen maar er is nog genoeg te beleven. Ook zeker voor de allerkleinsten, met springkastelen en ponies, ...
 
Wie echt eens leute en gezelligheid wil proeven: afzakken naar de Barakken!

TG




Geen opmerkingen:

Een reactie posten