donderdag 5 maart 2015

Castaway: Spain

In 2005 kwam Tom Robinson naar de Jeugdclub in Wevelgem en pa was samen met de leden van de Behaarde Borsten verantwoordelijk voor de organisatie van de Castaway. Tom was vergezeld van twee kompanen: Adam Philips en Lee Griffiths. Adam Philips kenden we al vanop de live cd's waarin hij ook een nummertje meezingt en eigenlijk vooral ook de vele solo's in de nummers brengt. Lee Griffiths was toen nog een nobele onbekende voor ons. Het was even schrikken omdat hij zo plat Engels spreekt, dat je er geen bal van verstaat. Voor het optreden hield hij zijn gitaar onder de kraan en hij had een hele frigo vol drank waar hij kon uit kiezen, en toch koos hij voor "thee met melk".

Vreemde vogel zo leek, tot hij op het podium kwam en begon te zingen! Ook zijn entrée in 2011 tijdens de herdenking voor pa der iedereen zijn ogen fronsen, tot hij zijn gitaar erbij nam.

In 2005 waren ze dus met zijn drie, en het jaar nadien zou dat ook het geval zijn in Berlare. Maar in laatste instantie moest Adam Philips verstek geven omdat hij mee was op toernee in Italië met Richard Ashcroft van de band The Verve. Daardoor waren enkel Tom en Lee aanwezig, en moesten ze aan de set sleutelen.

Zo zat het wondermooie Bloodbrother erbij. Pa kende dat nummer toen niet, maar verkoos het daarna wel tot één van zijn favorieten van Tom Robinson. En hoewel ze vooraf en tijdens het concert moest improviseren, toch blijf ik dit het beste optreden vinden dat ik heb gezien.

En het allermooiste Tom Robinson-moment voor mij is de versie die hij er toen bracht van het nummer "Spain". Op het studio-album en de live-platen is er een leuke solo aanwezig. Die werd normaal gespeeld door Adam Philips (zoals je in onderstaande video kan zien). Omdat die er niet was, vroeg Tom aan de fans die het nummer kenden om de solo mee te fluiten.

Pa die kon redelijk goed fluiten en was één van de paar mensen in de zaal die meefloot om de solo toch in het nummer te brengen. Een kippenvelmoment dat bovenaan mijn lijst staat! Vanaf die keer hoor steeds pa zijn gefluit als ik het nummer hoor! En daardoor is het nog mooier.

TG


Geen opmerkingen:

Een reactie posten