zondag 26 juli 2015

Ooh Champs Elysées

Vandaag zit de Tour de France er weer op. De laatste rit is traditioneel één grote parade op de Champs Elysées in Parijs. De renners rijden er enkele toertjes en dan eindigt de rit in de vaste massasprint.



In 2008, 2009 en 2010 trokken pa, ik en enkele metgezellen telkens op de zondag naar Parijs om de renners aan het werk te zien, zoals ik eerder al meegaf in enkele blogberichten. We maakten er een daguitstap van, wat perfect doenbaar is op 1 dag. Parijs ligt namelijk op zo'n kleine 2 uur van hier. We vertrokken rond een uur of 7 en om 9 uur waren we al in de lichtstad. We hielden zelfs een koffiepauze langs de autostrade, want op baan was het echt wel kalm. Het was zelfs drukker in de tegenovergestelde richting, want heel wat Parisiens wilden op zondag naar Parc Asterix. En dan stonden ze in een lange file aan te schuiven.

In Parijs zelf was er naast het parcours van de Tour amper te merken dat de grootste wielerwedstrijd ter wereld in de stad was. De meerderheid van de inwoners wist waarschijnlijk niet eens wat er gebeurde. Pas aan het Louvre en Jardin de Tuilleries kon je wat van de sfeer proeven. Allerlei nationaliteiten stonden met vlaggen te zwaaien toen de renners kwamen opdraaien aan een hels tempo. Vanop de heuvel aan het eind van Jardin des Tuileries, ter hoogte van de rotonde met de obelisk, had je een prachtig zicht op de Champs Elysées en de aankomst. Je kon het peloton perfect zien voorbijrijden en éénmaal ze uit het zicht verdwenen waren hoorde je hun positie aan het gejuich van de enthousiaste menigte.

Na de aankomst, waarbij één keer Gert Steegmans (2008) en twee keer Marc Cavendish (2009 en 2010) namen we de metro naar de parkeerplaats van de wagen en keerden we huiswaarts naar Moorsele. Daar was de jaarlijkse kermis te vinden op de Platse, en we dronken nog ééntje in de Kroone om de uitstap af te sluiten.

Dit jaar, net zoals de voorbije jaren, geen uitstapjes meer naar Parijs. Het zal koers volgen op tv worden.

TG

In 2009 werden pa en ik vergezeld van onze vrienden Peter en Mario. We koppelden de aankomst van de Tour aan enkele terrasjes en rondleidingen door onze Martin.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten