maandag 6 juli 2015

VZBM

Als zelfstandige maakte pa ook deel uit van een vereniging voor vrije zelfstandige beroepen in zijn eigen gemeente, het pittoreske Moorsele. Niet Unizo, maar de toenmalige VZBM (Vrije Zelfstandige Beroepen Moorsele). De VZBM werd jaren terug enkele jaren terug omgedoopt tot Moorsele Onderneemt.

Ik denk dat pa rond 1996 toetrad tot de organisatie. In datzelfde jaar bestond Moorsele 950 jaar. In het kader daarvan werd heel wat op touw gezet in onze gemeente, zoals een groot feest op de Platse, sportnamiddag, wandelingen en een historische stoet waar ook pa aan deelnam als figurant. Uit het groot feest op de Platse, dat bestond uit een grote tent en optredens van o.a. Eddy Wally, ontsproot het jaar nadien Feeste op de Platse waar pa mee aan de wieg van stond. Feest op de Platse wordt georganiseerd door de zelfstandigen van Moorsele (sinds enkele jaren ook met ondersteuning van gemeente Wevelgem).

Na 1996 en de feesten rond 950 jaar Moorsele hield een groot deel van de organisatie het voor bekeken en kwamen er nieuwe leden in de plaats. En daar was onze Martin één van. Als ik me niet vergis werd hij secretaris en zijn vriend Koen Grymonprez (in Moorsele beter gekend onder de naam Koen van 't Mandeke) voorzitter. Samen met de leden zetten ze hun schouders onder heel wat initiatieven, waaronder de jaarlijkse Feeste op de Platse. Ze haalden heel wat grote artiesten onder de kerktoren. Hier later zeker meer over.

Naast feesten werd ook voor heel wat andere zaken gekeken, zoals rode lopers tijdens de kerstperiode en een nieuw telefoonboek voor de inwoners.

Als secretaris was pa verantwoordelijk voor de brieven, uitnodigingen. Nochtans was hij geen administratief wonder, maar hij was vlug weg met computers, printers en andere technologie. Voorzitter Koen moest vaak achter Martin zijn veren zitten opdat hij alle brieven en dergelijke op tijd zou af krijgen. En dat lukte ook altijd.

En als de brieven klaar waren, mochten ik en Japie die rondbrengen met de fiets. Eén van de leden woonde op een boerderij met een immense lange oprit alvorens je het huis en brievenbus bereikte. Het was altijd lotje trekken om te zien wie deze keer langs moest.

Ik denk dat hij rond 2008 of 2009 uit de organisatie stapte om plaats te maken voor nieuwe leden.

TG

In 2005 brak een onweer los tijdens Feeste op de Platse. Met gevolgen voor de toenmalige vierwieler van onze Martin (zie blogbericht Saab 9-5 Estate)
De vlag van de VZBM werd door mezelf en vriend Tom gered van verwoesting. 
Die zomer trok ik vrij vaak op kamp, en de vlag die ging overal mee. Ook op bergmonicursus in Fiesch, waar ik Elien leerde kennen. 
Hier wordt ze trots getoond door onze bende die op tweedaagse trok.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten