woensdag 12 augustus 2015

950 jaar Moorsele

In 1996 bestond Moorsele maar liefst 950 jaar. En dit jubileum ging niet zomaar voorbij. Gedurende het jaar werden heel wat evenementen georganiseerd, zoals historische wandelingen, sportactiviteiten, optredens, en nog zoveel meer. De apotheose van de feesten was een historische stoet die de geschiedenis van Moorsele uitbeeldde. Massa's figuranten namen deel aan de stoet, vermoedelijk deed zelfs de helft van de parochie mee.



Ook Japie, pa en ma liepen mee. Japie droeg een bord met de naam van het tafereel dat zich achter hem afspeelde (vermoedelijk de Tweede Wereldoorlog). Pa en ma beelden samen met nog wat anderen waaronder dokter Vanneste het tafereel rond Maria "Miete" Corneillie uit.

Miete Corneille was een steenrijke vrouw die in de 19e eeuw in het Kasteel in Moorsele woonde. Ze hield geregeld feestjes voor genodigden, waaronder zelfs Hendrik Conscience. En dat was het tafereel dat werd uitgebeeld op de kar.

Hendrik Conscience, of tenminste toch zijn figurant, las gedichten voor en de genodigden zaten aan tafel en hieven het glas na elk gedicht. En de glazen werden echt gevuld. Niet met water, maar met wijn en ander lekkers. En hoe meer gedichten, hoe meer gevulde en uiteraard lege glazen. Dus werd er langs de baan om extra "toneelmateriaal" gevraagd.

Uiteraard vonden onze Martin en zijn kompanen dit een leuke rol. Waar andere tafereeltjes redelijk droog en stil uitgebeeld werden, was dit tafereeltje redelijk uitbundig.

Van de stoet bestaan heel wat foto's en ook een video die door Foto Filip werd gemaakt. Op die video staat een mooi beeldverslag van alle activiteiten in het kader van 950 jaar Moorsele.

1000 jaar Moorsele zal plaatsvinden in 2046 en dan ben ik zo'n 61 jaar. Moest er een stoet komen, dan weet ik al zeker welk tafereeltje ik wil uitbeelden.

TG


Geen opmerkingen:

Een reactie posten