dinsdag 11 november 2014

11 november 2007

Vandaag wordt aan het standbeeld in Moorsele naar jaarlijkse traditie een krans neergelegd voor de oudstrijders. Afgevaardigden van het schepencollege en "het muziek" staan in voor de ceremonie. Een mooi gebaar dat absoluut niet mag verdwijnen. Ook papa was jaarlijks op post voor dit moment.

In 2007 was het voor hem een heel speciale 11 november. Want voor het eerst mocht één van zijn beste vrienden, Frank Acke, de krans neerleggen bij het standbeeld. Frank was het jaar ervoor verkozen als schepen en in 2007 mocht hij dus deze mooie traditie helpen inkleuren met de kranslegging en een speech.

Pa legde deze historische gebeurtenis vast op foto, en maakte er later een reportage van met powerpoint. In zijn eigen stijl voorzag hij het tafereeltje met commentaar. De presentatie heb ik voor jullie onderaan ingevoegd. Je kan via de pijltjes door de slides surfen.

Wie een beetje Moorseelse of Wevelgemse politiek volgt, zal de knipogen herkennen. En wie pa kende weet dat dit ook niet kwaad bedoeld was. Hij zat niet verlegen om een grapje of een vleugje ironie, maar was er nooit op uit mensen te kwetsen. Integendeel.

Eén van de mooiste zaken die iemand mij ooit meegaf over mijn vader was: Martin heeft nooit het conflict opgezocht, maar verenigde wel rondom hem steeds meer vrienden en kennissen. Ook dat was een verdienste van uw papa waar niemand vaak bij stil stond

Mensen die niet uit zijn op conflicten en juist humor inzetten om de wereld voor iedereen een beetje leuker te maken, dat zijn volgens mij de echte helden van vandaag.
En ik hoop, zeker in deze zwartgallige en pessimistische crisistijden, dat we in de toekomst voor deze helden ook een feestdag en een standbeeld zullen oprichten.

TG


Geen opmerkingen:

Een reactie posten