donderdag 27 november 2014

Een bladzijde uit Nero

Het is tegenwoordig de mode om bestaande stripreeksen om te zetten in moderne varianten. Zo hebben Suske en Wiske de succesvolle spin-off Amoras en sinds gisteren heeft personage Jerom ook zijn moderne versie met J-Rom, a force of Gold.

Als stripliefhebber is dat leuk meegenomen. Ik heb thuis een grote collectie strips, waarbij de volledige reeks Suske en Wiske en Kiekeboe. Verder heb ik er nog vrij veel van andere reeksen zoals Urbanus, Robert en Bertrand, Jommeke, ... Een groot deel heb ik van mijn ouders, die indertijd veel strips lazen. Zwart-witte kapoentjesuitgaven van Jommeke, Piet Fluwijn en Bolleke en ook Nero.

Deze laatste reeks is al een tijdje opgedoekt en was de favoriet van kleine Martin. Hij had een grote verzameling Nero's, die ik nu in de kast heb staan. Deze collectie is lang niet compleet en hier en daar ontbreekt zelf iets. Een bladzijde bijvoorbeeld.

Kleine Martin las niet alleen strips, hij keek ook graag tv. En indertijd was het aanbod nog zo uitgebreid niet als vandaag. Toen had je bijna uitsluitend Nonkel Bob en Tante Terry. Een vaste afspraak voor de jeugd, die je echt niet mocht missen.

Maar op zekere dag had papa Martin iets mispeuterd en mocht hij als straf niet naar nonkel Bob kijken. Hij vloog in het "kotje" bij meme Agnes. Meme Agnès was conciërge in de basisschool in Moorsele, afdeling Sint-Jansstraat. Haar huis was bij de school. Het kotje was de plaats waar ook de bakken chocomelk werden geleverd, en ook de elektriciteitsmeter zich bevond. Toen een afgevaardigde van de elektriciteitsmaatschappij de meter kwam opnemen, trof hij een huilend jongetje aan in het kotje.

"Meneer kan je mij hier uithalen, het is van Nonkel Bob."

Maar die meneer kon en mocht hem niet bevrijden. Meme Agnès verplaatste papa vervolgens van kotje zodat de meneer van de elektriciteitsmaatschappij zijn werk kon doen. Maar plots moest kleine Martin dringend naar het grote toilet. Hij riep zijn moedertje, maar die geloofde hem niet. Zij dacht dat haar Martin een smoesje gebruikte om dan toch naar Nonkel Bob te kijken. Kleine Martin stond in tranen omdat hij met een grote boodschap zat. Hij zocht zijn heil in het kotje waar hij opgesloten zat en ... vond zijn collectie Nero's.

Toen Nonkel Bob ten einde was, trof meme Agnes kleine Martin aan, samen met een bladzijde uit Nero en een grote boodschap bovenop de bladzijde.

Wie mijn Nero-strips wil lenen, doe gerust, maar onthou dat er dus in één album een bladzijde spoorloos is verdwenen.

TG


Geen opmerkingen:

Een reactie posten