zaterdag 13 juni 2015

Kleingeld

Onze Martin die had hoogst waarschijnlijk een allergie aan kleingeld. Of toch aan het betalen ermee. Als hij was weggeweest, naar de Kroone, op boodschappen, reis, .... dan kwam hij telkens terug met kilo's kleingeld in zijn zakken. Toen hij ging slapen, gooide hij zijn broek altijd aan de wasbak in de badkamer. En heel vaak rolden er ettelijke euro's uit zijn zakken. Of als hij 's morgens zijn broek weer aantrok, dan verspreidde er zich een klein fortuin over de vloer. Maar hij was te allergisch om het terug te steken in zijn broekzakken.

Of hij deelde ze ook uit.
"Pa, mag ik geld om iets te eten vanavond."
"En dan graaide hij in zijn zakken. Hier, goed zo."

Je kreeg dan een handvol kleingeld. Als je geluk had kon je eens goed uit eten gaan. Als je pech had, kon je nipt een broodje halen. Het was als een soort jackpot.

Maar voor ons was die allergie natuurlijk bijzonder handig. Japie en ik sleten onze weekends in het Jeugdhuis, en daar zijn de pinten niet zo duur en kan je bijna met rostjes betalen. Dus als we zijn kluttertjes in de wasbak, op de wastafel of grond zagen slingeren, dan staken wij die in onze zakken.

Ook Dorothee (zie blogbericht Dorothee) die ons kwam helpen met de was en de plas, kwam op haar baan door het huis overal wel muntjes van onze Martin tegen. Deze stopte ze dan in een grote glazen pot. Ook daar visten wij geregeld kleingeld uit voor onze weekendtrips. Behalve dan de roste centjes. Die bleven liggen. Maar desondanks raakte die pot ook overvol. Dan nam Dorothee die mee naar huis en telde ze alles. Ze bracht de muntjes naar de bank en als ze op bezoek kwam gaf ze pa de biljetten.

"Voor wat is dat, Dorothee?"
"Dat is voor jou, Martintje!"
"Hoezo?"
"Dat heb ik je pot daar gehaald en gewisseld bij de bank." En ze wees naar de glazen pot die weer even leeg was. Tot hij de biljetten mee op stap nam, en met een zak vol kleingeld terugkwam. En zo ging het tafereeltje verder.

Onze Artuur die zal ook wel blij zijn, want Elien merkt bij het sorteren van de was dat ik blijkbaar de allergie heb overgeërfd.

TG



Geen opmerkingen:

Een reactie posten