dinsdag 21 april 2015

Martins brouwerij: Orval

Eén van de twee bieren die de winnaars van mijn vraag destijds konden komen proeven is Orval. Orval is één van de Belgische trappisten en wordt gebrouwen door de cistercienziër monniken in het klooster van Notre-Dame d' Orval in de provincie Luxemburg.

In tegenstelling tot andere trappistenkloosters, wordt er maar één variant van het bier gebrouwen (te zeggen, er is maar 1 te verkrijgen, want in de brouwerij heb je blijkbaar ook een lichtere, groene Orval). Daardoor is het een beetje een buitenbeentje, maar eigenlijk ook door zijn smaak. Orval is een (relatief) licht bier van 6,2 % en is redelijk bitter. Het bier heeft een uitgesproken smaak, en je bent ofwel liefhebber of niet. De eerste keer dat je het bier drinkt is het toch even wennen, want er bestaan volgens mij geen twee zo'n bieren. Het bier zit in van die typische flesjes met bolle buikjes en schenk je in het kloeke glas met zilveren randje en zware voet.

In gespecialiseerde cafés kan je Orval drinken van bepaalde periodes: meteen na het brouwen, ofwel na 6 maanden, een jaar .... De smaak van het bier kan hier enorm variëren en is de moeite om eens uit te proberen.

Het bier is vooral enorm verfrissend en zeer goed voor als je maag wat pijn doet (zo maakte pa me toch wijs). Ook voor zwangere vrouwen zou het een kalmerend effect hebben. Dat vertelde pa zijn zus, mijn tante Christa toch ooit. Haar dokter raadde haar tijdens haar zwangerschap Orval en Rodenbach aan. Twee bieren die ze totaal niet lust.

Maar pa dus wel. In 2007 of 2008 is hij zelfs met vrienden naar de brouwerij geweest als uitstap met café De Litanie in Moorsele (waar meme ooit in eens in haar Pinnewaar langskwam). Dat café was ambassadeur van Orval, en daardoor mochten ze eens met een bende langskomen. Dat liet pa uiteraard niet aan zich voorbij gaan.

Wie weet hier trouwens waar het logo voor staat? De forel en de ring?

Wel het is een legende! Het bier wordt gebrouwen met water uit de Mathilde-bron. Prinses Mathilde (niet de huidige, maar ééntje van lang geleden) ging trouwen en zette haar aan die bron om haar ring nog eens te inspecteren. Je raadt het al, ze liet de ring vallen en die zonk naar de bodem van het water. Maar een forel pikte die op, kwam boven water en schonk de ring terug aan de verloofde Mathilde. En dat werd vereeuwigd op het etiket.

Een handig weetje voor op een quiz, en ééntje die ik heb onthouden dankzij het beste boek uit pa zijn collectie!

TG




Geen opmerkingen:

Een reactie posten