woensdag 1 april 2015

De Ronde: langs het parcours

We bekeken coureurs van de ronde niet alleen tijdens de start in Brugge. Als het parcours er zich een beetje toe leende, dan gingen we ook langs de baan supporteren. Niet op de hellingen of kasseistroken, maar gewoon langs de grote banen of kleinere dorpen in het eerste wedstrijduur.

Als de Ronde van Brugge eerst richting Kust trok, dan konden we nog op tijd zijn om ze ergens te spotten. Zo zagen we ze aan de Bosmolens in Izegem, in Heule centrum, op de plaatse van Rollegem-Kapelle, ... En ook eens langs de afrit van de autostrade in Tielt. Dat was 2002, het tweede jaar dat ik mee ging naar Brugge.

We plaatsen onze auto op de pechstrook en liepen naar de baan waar de renners zouden passeren. En inderdaad, na een hele reeks motards en ook helicopters, waren de eerste gekleurde truitjes te zien. Een klein groepje vroege vluchters zoals dat heet. Toen ze voorbijkwamen, duurde het bijna eeuwig vooraleer het peloton langskwam. Zo'n 15 à 20 minuten. Het was weliswaar vroeg in de wedstrijd maar toch, het was een hele kloof. En in 1992 was ene Jacky Durand er al eens in geslaagd om een Ronde op zo'n manier te winnen: vroege vlucht en de favorieten kwamen veel te laat.

Pa vreesde voor een dergelijk scenario.

Toen we terugreden naar stamcafé De Kroone, daar iets dronken en vervolgens naar huis keerden om te eten en de tv op te zetten, zagen we dat de vluchters nog zo'n 16 minuten voorspong hadden. Opvallende figuur in de vlucht was de Belg Erwin Thys. Pa bromde.

"Leuk, diene Thys gaat de Ronde winnen. Hoi hoi." (lees vooral zeer ironisch).

Erwin Thys hield het immens lang vol, maar werd op 20 km van de meet gegrepen door de groep favorieten, met Van Peteghem en Museeuw. Hoewel ze probeerden, was het toch de oude Italiaan Tafi die een formidabele Ronde won. Stukken beter dan het jaar voordien!

Klik hier om de vlucht met Thys en ook het verdere koersverloop te bekijken.

Morgen gaan we kijken naar de mooiste Ronde die ik heb gezien. Of erger nog: niet heb gezien. Inderdaad, sinds 2001 heb ik toch 2 Rondes gemist. In 2003 en 2005. Dan sms'te pa mij de winnaar door. Hoe dat komt, vertel ik je morgen!

TG




Geen opmerkingen:

Een reactie posten